Gradimo Planinski dom

POMAGAJTE NAM DOKONČATI PLANINSKI DOM NA TREH KRALJIH – PODPRITE NAS Z DONACIJO

Pohodništvo in planinstvo imata na bistriškem že dolgo tradicijo. Pohorje nas s svojim naravnim bogastvom privablja že od nekdaj. Prav hribi, še posebej potepanja po Pohorju, so pritegnila tudi slovenskega pravljičarja, dramaturga, učitelja in planinca Jožeta Tomažiča. Na svojih poteh po Pohorju, predvsem v okolici rodnega Tinja, so namreč nastale številne pravljice, bajke in legende o Pohorju, ki živijo še danes.
V objemu narave pa se mnogokrat stkejo prava planinska prijateljstva in rodijo mnoge izvrstne ideje. V letu 1929 je dozorela misel, da bistriški planinci zgradijo kočo pri Treh kraljih. V letih od 1930 do 1934 je bila gradnja končana. Mnogo zaslug pri gradnji je imel že omenjeni Jože Tomažič – šolski upravitelj na tinjski šoli, saj je vsak dan po pouku odhajal k Trem kraljem in nadzoroval delo. Med vojno, 3. aprila 1944 pa so planinsko kočo požgali.V letu 1947 so planinci ponovno pričeli z gradnjo. Zasluga gre predvsem požrtvovalnim članom društva, saj je bilo leta 1948 že odprto zasilno zavetišče, Štuhčeva koča. V letih 1955-60 so z dograditvijo zasilnega zavetišča nadaljevali z željo, da zgradijo novi planinski dom. Dom še ni bil dokončan, začasna postojanka pa je že delovala in bistriške družine so na Pohorju že preživljale svoj dopust. Leta 1969 je bil dokončan novi planinski dom, ki so ga planinci poimenovali po Antonu Štuhcu. Danes je dom v zasebni lasti.
Desetletja so nato minila, da je bistriško planinsko društvo našlo rešitev in denar za gradnjo novega Planinskega doma. Planinski dom je dobil sedanjo podobo in ravno, ko bi morali začeti z ureditvijo in opremljanjem notranjosti, se je zaradi pomanjkanja sredstev gradnja ponovno ustavila. In stoji še danes.

Vse aktivnosti skozi stoletno zgodovino pa, ne le, da dokazujejo željo po obstoju in druženju, temveč kažejo tudi na ambicijo in željo po rasti in razvoju društva!  Zato je na nas, da ponovno najdemo zagon in navdušenje naših predhodnikov, ki so zaznamovali prvih 100 let planinskega društva, in nadaljujemo začeto. Delamo po najboljših močeh in naša velika želja je odpreti vrata Planinskega doma, ki bi uresničil stoletno željo imeti svojo kočo, svojo postojanko na našem Pohorju. Pravo. Planinsko.

V ta namen se obračamo na vse, posameznike, podjetja, društva in občinsko upravo, da z donacijo, ki nam bo omogočila dokončanje Planinskega doma na Treh kraljih, podprete naša prizadevanja. Verjamemo, da nam skupaj lahko uspe.
Zahvaljujemo se vam za vašo podporo, ki nam bo potrdila, da naše poslanstvo in prostovoljno udejstvovanje ne ostaja neopaženo. Vaša podpora nam bo dala krila in motivacijo za naše nadaljne delo. Upamo, da vas bomo lahko kmalu povabili v odprt Planinski dom, v objem našega lepega Pohorja.
Planinski dom gradimo za nas in za vse vas!

Podatki za nakazilo na TRR:

Koda namena:CHAR
Namen:Donacija za Planinski dom
IBAN: SI56 0443 0000 0348 926
SWIFT:KBMASI2X
Sklic:SI00 2024
Naslov:Planinsko društvo Slovenska Bistrica
Partizanska ulica 1
2310 Slovenska Bistrica
Slikaj in doniraj