LUBNIK (1025 m)

V soboto 06.05.2023, smo se pod vodstvom Mateja Horvata podali na Lubnik. Z mini busom smo se odpeljali iz Slov. Bistrice. Bilo nas je 18. Matej nas je med vožnjo nagovoril najprej s prijaznim pozdravom, v nadaljevanju pa slikovito opisal planinsko pot, ki nas je čakala. Vožnja je hitro minila in prispeli smo do kraja Praprotno, kjer je bilo naše izhodišče.

Od izhodišča smo se po markirani poti podali naprej, v vas Sveti Tomaž od tu pa se povzpeli na razgledno sleme, kjer stoji cerkev Sv. Tomaža. Kako lep razgled nas je pričakal. Videli smo Lubnik, Ratitovec, Jelovico, Karavanke in Kamniško – Savinjske Alpe. Pa ne samo to. Kakor daleč je segal pogled, povsod je žarelo rumeno. Regratovi cvetovi in pomladna trava – odlična kombinacija.

Pot smo nadaljevali skozi gozd, do domačije Zalubnikar. V nadaljevanju smo prečkali še kar nekaj gozdnih cest in kolovozov, nato pa je sledil strm vzpon na Lubnik. Ko smo prispeli do prav posebne sporočilne table, smo vedeli, da smo tik pod vrhom kjer stoji Dom na Lubniku. Matej se je odločil za daljši postanek, za malico in kavico. Nekateri so posedeli v prijetni senci, drugi pa smo se zadovoljni martinčkali na soncu. Tik pred odhodom smo se pred domom zbrali še za skupno fotografijo. Ko smo že mislili, da je čas za odhod, je vodnik določil, da dve planinki dobita še nekaj za srečo – po tazadnji plati. Nasmejani smo se odpravili z vrha in še prehitro smo bili na izhodišču.

Ker je bilo še zgodaj, smo si pogledali staro mestno jedro Škofje Loke. Bil je bil vroč dan, privoščili smo si sladoled in posedeli v senci ogromne lipe.

Pot domov je v mini busu vedno zabavna. Vsi na kupu, vsi zadovoljni in nasmejani.

Če povzamem… bil je prekrasen dan s čudovitimi ljudmi na planinski poti.

Planinski pozdrav,

Barbara Frešer