Planina Podvežak (1500 m), Tolsti vrh (1985 m), Deska (1970 m), 29. 6. 2024

Ker radi hodimo ter spoznavamo nekaterim še vedno neodkrite planinske poti, smo se tokrat udeleženci pohoda PD Slovenska Bistrica, odpravili proti planini Podvežak.

Ob 7ih se nas je zbralo 26 planincev, naš planinski vodnik Branko Pučnik nam je na kratko opisal tokratno pot.

Planina Podvežak se nahaja na jugozahodnem delu Dleskovške planote, kjer stoji pastirska koča, od katere se odpre razgled proti Rogatcu in Lepenatki. V koči smo se ob lepih razgledih na okoliške gore okrepčali s sveže kuhano kavo.

Najprej nas je od pastirske koče vodila precej strma pot skozi gozd, na razcepu, ki vodi desno do Korošice, smo se mi usmerili levo, na pot proti Tolstemu vrhu. Skozi ruševje, po cvetočih travnatih pobočjih, tudi po precej strmem melišču, smo dosegli sedelce, ki je križišče za desno Tolsti vrh, naravnost pelje pot do Vodotočnika, visokogorskega jezera, ki se nahaja na višini 1850 m in je prepoznavno po svoji obliki srca. Na levi pa se nahaja planota Deska.

Na Tolsti vrh vodi neoznačena, vendar dobro vidna stezica, iz vrha se lepo vidi Vodotočno jezero. Sam vrh je razgleden, saj se nam odpre pogled na najvišje vrhove Kamniško Savinjskih Alp, proti Veliki Planini, osrednjemu dele Slovenije in celo do 1796 m visokega Snežnika. Tu smo se zadržali nekaj minut, se vrnili nazaj do sedelca ter se odpravili proti Deski, ki je travnato, skoraj ravno pobočje gore na višini 1970 m. Na vrhu stoji veliki kamniti možic. Na eni strani je planota odsekana v globino, na drugi strani pa se pot lepo spusti po travnati planoti, skozi rušje in pašnike in nas je pripeljala nazaj proti planini Podvežak, na naše izhodišče.

Lepo je bilo, v res neokrnjeni naravi, z lepim vremenom in dobro družbo, smo si napolnili baterije za nove izzive našega vsakdana.

Lep planinski pozdrav,
Anita Jesenek

Avtorici fotografij: Anita Jesenek (Naslovna, 1, 3, 4, 6, 7, 8, 9, 11, 12) in Barbara Frešer (2, 5, 10)