Dan za Pohorje

V soboto 30. 09. 2023 smo se odzvali povabilu in se udeležili naravovarstvenega izleta, ki je bil namenjen podpori ohranjanju narave na Pohorju in ustanovitvi regijskega parka Pohorje. Pohod je potekal od Rogle na Lovrenška jezera.

Z namenom, da se ohranijo pohorski gozdovi, planje in barja, da se omogoči kakovostno preživljanje prostega časa lokalnim prebivalcem, da se zmanjšuje obstoječe in preprečuje dodatno obremenjevanje okolja, upamo na zavarovanje tega edinstvenega območja narave.

Na Ostruščici smo poslušali pozdrav organizatorjev in gostov, z šamanskim bobnanjem smo začutili dobre energije, zelo pomemben del programa pa je bilo prebrano Odprto pismo (dokument bo poslan na vladne odločevalce). “Pismo” je namenjeno podpori ohranjanju narave na Pohorju in ustanovitvi regijskega parka. Planinci smo zelo veseli in ponosni, da se je k podpisu pridružila tudi Planinska zveza Slovenije. V njenem imenu je na dogodku dokument podpisal podpredsednik PZS, Jožef Bobovnik.

Poučno je bilo predavanje biologa mag. Matjaža Ježa, ki nam je podal nekaj zanimivih podatkov o visokem šotnem barju, torej o Lovrenških jezerih. Izlet smo zaključili z odlično malico.

Želimo si Regijski park Pohorje. Želimo si Pohorje brez vetrnih elektrarn. Naj Pohorje ostane zeleno, nedotaknjeno in zaščiteno, tudi za prihodnje generacije.

Planinski pozdrav,
Barbara Frešer