Špilk (956 m), 15. 6. 2024

V soboto 15.6.2024 smo se pod vodstvom planinskega vodnika Korošec Bogdana odpravili proti Posavskemu hribovju. S štirimi osebnimi avtomobili smo se odpeljali do Blagovice, kjer je bilo naše izhodišče.
Najprej po asfaltirani cesti, potem po kolovozu, po gozdni poti ter po cvetočih in tudi sveže pokošenih travnikih nas je pot pripeljala do razglednega pobočja, kjer smo lahko opazovali ostale vrhove Posavskega hribovja. Naprej od zaselka Gabrje je v križišču tabla za Špilk v desno, dve pa sva se odpravili še na travnat vrh, kjer stoji spomenik v počastitev 1943 leta ustanovljene Šlandrove brigade. Od spomenika se odpre lep razgled na Tuhinjsko dolino in Menino planino.
Široki kolovoz nas je ob robu pašnikov pripeljal do zadnjega strmega dela poti, ki se skozi gozd dviga do vrha. Na vrhu je postavljen lep bivak, v katerem so tudi žigi. Tudi orientacijska tabla se nahaja ob bivaku.
Na vrhu smo imeli krajši postanek za malico, za skupinsko fotografijo, vpis v vpisno knjigo in že smo se odpravili na pot proti Trojanam.
Pot nazaj je potekala skozi gozd, kjer po pobočjih raste veliko borovnic. Veselo smo jih zobali, saj so nas kar vabile, da jih naberemo. Na poti smo srečali bolj malo pohodnikov, mogoče tudi zaradi table, ki opozarja, da je tu območje medvedov.
Prehodili smo del 58 km dolge Rokovnjaške planinske poti, katere najvišji vrh je ravno Špilk (956 m). Pot je dobila ime po rokovnjačih, ki so bili dezerterji vojaških služb in vojaški begunci. V teh krajih so se pojavili v 18. stoletju in so se z razbojništvom tudi preživljali.
Krožno pot smo zaključili v Trojanah, od koder smo se odpeljali proti domu.
Lep planinski pozdrav,
Anita Jesenek

Avtor fotografij: Simon Babošek