Srečanje Cicibanov planincev in Mladih planincev na Treh kraljih, 19. 5. 2024

Planinstvo je več kot le šport – je način življenja, ki povezuje ljudi in naravo. V Planinskem društvu Slovenska Bistrica smo še posebej ponosni na naše vzgojiteljice, planinske mentorice in vodnice, ki v vrtcih izvajajo dejavnost Ciciban planinec. S svojo predanostjo in ljubeznijo do narave navdušujejo naše najmlajše planince, za kar smo jim neizmerno hvaležni.

Naše PD deluje v okviru vrtca »Otona Župančiča« Slovenska Bistrica ter vrtca in šole zavoda OŠ dr. Jožeta Pučnika, Črešnjevec. V PD Slovenska Bistrica si prizadevamo k širitvi Planinskega krožka na vse osnovne in srednje šole v naši občini, saj verjamemo, da je narava izjemno učno okolje. To so dokazali tudi naši mladi planinci, ki smo jih v nedeljo, 19. maja 2024, gostili pri Planinskem domu na Treh kraljih.

Tema letošnjega srečanja je bila obarvana pastirsko, kar je pritegnilo približno 150 udeležencev. Na začetku srečanja je vse prisotne pozdravila predsednica PD Slovenska Bistrica, nato pa je otroke nagovorila še Julka, ki je mladim planincem predstavila zanimivo pastirsko pripoved. Sledil je organiziran pohod do Črnega jezera, kjer so otroci lahko občudovali naravo in se naužili svežega zraka.

Po vrnitvi pred Planinski dom na Treh kraljih so mladi planinci ustvarjali na različnih delavnicah in se udejstvovali v pastirskih igrah. Vzgojiteljice in planinske mentorice so pripravile delavnice, kjer so otroci izdelovali majhne pastirčke, pastirske klobuke, naglavne venčke iz vrbovih vej in rožic ter markacije. Gostili smo tudi predstavnici iz Zavoda RS za varstvo narave, ki sta z otroki ustvarjali iz naravnih materialov in mlade planince vodili skozi Interpretacijski center Trije kralji, kjer so se naučili nekaj novega o neokrnjeni naravi Pohorja.

Otroci so se zelo zabavali v pastirskih igrah, kot so skakanje v žakljih, podiranje koze, vlečenje vrvi in peka jabolk. Te igre so pomagali pripraviti naši starejši-mladi člani PD, devetošolci in srednješolci in jih tudi suvereno izvedli. Mladi planinci in njihovi starši so uživali v skupnem druženju, kar je okrepilo njihovo medsebojno povezanost in ljubezen do narave.

Planinsko društvo Slovenska Bistrica se zahvaljuje vsem, ki so s svojim prostovoljnim delom pripomogli k uspehu srečanja. Najpomembnejše je, da so se naši najmlajši planinci in njihovi starši imeli zelo lepo. In že se veselimo novih skupnih planinskih dogodivščin!

Planinski pozdrav,

Barbara Frešer

Avtorica fotografij: Barbara Frešer