Stol (1673 m)

Rana ura, zlata ura 🕓…. in z našim planinskim društvom primorski naproti 🚗

Stol (1673 m) se nahaja v najdaljšem grebenu v Julijskih Alpah. Greben meri 25 km oz. kar 35 km, če štejemo še zahodni del. Z vrha, na katerem stoji nekaj oddajnikov, se nam odpre lep razgled na kaninski masiv, osrednje Julijske Alpe, Krnsko pogorje, Matajur, Jadransko morje, Breginjski kot in že prej omenjeni greben, kjer pogled seže do Breškega Jalovca. Vrh ima žig za SPP in vpisno skrinjico. (Vir: Hribi.net)

Iz simpatične vasice Breginj, smo se po jutranji kavici odpravili cilju naproti. Skozi listnat gozd, v katerem je prežalo nemalo klopov na našo 4 nožno pohodnico Sejo, smo se najprej ustavili pri cerkvici Sv.Marjete in pozvonili z zvoncem želja…kdo ve, mogoče pa se kaj uresniči 😉.

Ko smo končno prišli iz gozda smo lahko že od bližje ogledali zeleno porasla pobočja, ki so prej že od daleč izgledala zelo mistično.

Med vsem tem zelenjem in cvetočimi rožami, se je vila strma potka do vrh grebena, ki je nudil prve razglede na vse strani neba. Do vrha in prisluženega žiga nas je ločilo še nekaj minut hoje.
Na vrhu pa kot običajno: malica, kratek počitek in plan kako naprej. Ker za ene še ni bilo dovolj, smo odšli pogledat kako izgleda greben in sosednji vrh Muzec ter bivak pod njim.
Malo smo bili previdni pri hoji med grmi in po skalah, saj je tod doma gospod Modras, ki ne bi bil ravno vesel, če bi kdo preveč motil njegov počitek. Na našo srečo je bilo sonce prijazno in je tudi samo bolj počivalo za oblaki, tako da so bile živalice skrite v svojih zavetjih.

Kljub delno oblačnemu vremenu smo se naužili razgledov in si pobožali duše ob sreči, ki jo občutiš ob pogledu na zelene planote, sive skale in cvetoče cvetice.

Ker pa nikoli ne moremo takoj po “turi” domov, smo si na hitro pogledali še slap Boka, ki je zanimivo izhodišče za eno od prihodnjih potepanj.

* Ksenija*