BAVŠKI GRINTAVEC (2347 m)

2. september 2023, je bil dan, ko se nam Bavški Grintavec ni mogel več izmuzniti. 
Zbralo se nas je 17 pohodnic in pohodnikov, ki smo se z vodnikom Romanom in pomočnikom Ivanom ob 4ih zjutraj iz Slov. Bistrice odpravili našemu podvigu na proti.

Bavški Grintavec je resnično mogočna gora, ki se strmo dviga nad dolinami Bavšice, Zadnje Trente in Soče. Vsi pristopi nanj so zahtevni, najmanj še ta iz Soče, ki smo ga tudi izbrali, saj sta ostala dva iz Zadnje Trente, zaradi podorov zaprta.Pristop iz Soče je tehnično res manj zahteven kot druga dva, je pa kondicijsko kar precejšen zalogaj, saj markirana pot traja 5ur in pol, v tem času pa se po soncu in v skali naredi 1847 višinskih metrov.

Ker v bližini ni višjih vrhov, je iz njega lep razgled na Osrednje in zahodne Julijske Alpe, kar nam je bilo zaradi lepega in jasnega vremena tudi dano videti. Tu in tam so se megle in meglice poigravale z razgledi. Najlepši je pogled na bližnji Jalovec, ki se strmo dviga nad Zadnjo Trento.

Vrh ima vpisno skrinjico, štampiljko pa si lahko natisnemo v Dnevnik slovenske planinske poti – razširjena pot. Pot smo zaključili v bližini izhodišča, kjer sta hladna pijača in mrzla Soča poživila telo in duha.

Planinski pozdrav Ksenija Erker Robnik