Dovška Baba (1891 m), 17. 3. 2024

Dovška Baba se nahaja v zahodnih Karavankah, leži med Kepo in Hruškim vrhom, na meji med Avstrijo in Slovenijo. Vrh, ki meri v višino 1891 m, je enostavno dostopen, pot ni prepadna, saj poteka po gozdu in po travnatih pobočjih.

Zimski planinski pohod planinskega društva na Dovško Babo je bil najprej planiran v soboto 16. marca. Zaradi slabe vremenske napovedi ga je vodnica Ivana Leskovar prestavila na nedeljo. Njena odločitev se je izkazala za pravilno, saj smo v nedeljo ujeli lep sončni dan v Karavankah.

Ob 6ih smo se s kombijem in tremi osebnimi avtomobili odpeljali proti Gorenjski. Pot nas je vodila mimo Jesenic, skozi vas Dovje, proti naši izhodiščni točki na parkirišču ob cesti nad Dovjami.

Dobro označena pot nas je peljala skozi gozd, ob prebujajoči se pomladi nam je pogled vseskozi uhajal v cvetoče zaplate črnega teloha, saj ga ravno ta čas zares veliko cvete. Pot nas je vodila na planino Dovška Rožca, kjer smo se malce oddahnili pri lepo urejeni pastirski koči. Proti vrhu smo še naleteli na nekaj snega, ki ga pa sonce že tudi tukaj pridno topi.   

Že po poti, sploh pa na vrhu, smo lahko občudovali panoramo naših prelepih Julijskih Alp. Pogled nam je uhajal preko Mojstrane v dolini na drugo stran na zasnežene vrhove Triglava, pod njim pa Rjavine, Vrbanovih Špic, Cmira in vseh ostalih vrhov. Pod njimi se spuščajo doline Vrat, Krme in Kota. Na severno stran pa razgledi sežejo po celotni avstrijski Koroški.

Na vrhu smo posneli nekaj fotografij, seveda je obvezna tudi skupinska fotografija, potem pa smo se po zasneženem delu previdno vrnili nazaj proti planini Divška Rožca. Po krajšem postanku za malico smo se po drugi poti vrnili nazaj do izhodišča, da smo lepo zaokrožili naš dan.

Naš trud je bil poplačan s prekrasnimi razgledi na vse strani neba.  Lep sončen dan, dobra družba, s kar tremi planinskimi vodniki, imeli smo res lepi zimski pohod s pridihom pomladi. Vsa zimska oprema, dereze, cepini, gamaše, šali, rokavice, so namreč počakali v nahrbtnikih. Za kdaj drugič.

Lep planinski pozdrav,

Anita Jesenek

Avtorji fotografij: Ivana Leskovar (naslovna, 6, 7), Ivan Lešnik (2, 3, 4, 5), Simon Babošek (1), Zlatka Mlakar (8,9)