Kojca (1303 m) in Bevkova domačija, 18.11.2023

Kojca (1303 m) in Bevkova domačija, sobota, 18.11.2023

Naš vodič Matej Horvat nas je povabil na Kojco, 1303 metrov visok razgledni vrh, ki je del Cerkljanskega hribovja.
Tako se nas je 25 odraslih in dva otroka 18. novembra z minibusom odpeljalo Kojci naproti. Na izhodišču Jesenica nas je pričakala prava jesenska pravljica. Nekaj časa smo hodili po gozdni cesti, na prevalu Vrh ravni pa smo skrenili na pot, kjer pa so se naše noge pogreznile v obilo listja. Skozi že golo drevje smo lahko opazovali Bohinjske gore in Porezen, ko smo bili še zelo nizko. Lepše pa smo vse to videli iz razgledišča Divji rob.

Dokaj strm vzpon nas je pripeljal na vrh Kojce, ki je kopasta in travnata. Na vrhu je tudi bivak, spomenik NOB in visoka kopica sena, ki stoji tam v spomin na stare čase, ko je Kojca bila poraščena z več travniki. Topel dan, ki se je prevesil iz mrzlega jutra, smo izkoristili za počitek, okrepčilo in prekrasne razglede. Videli smo Krn, Bohinjske gore, Porezen, Blegoš, celo Snežnik. Počasi smo se odpravili naprej. Sestopili smo v vas Zakojca, kjer smo si ogledali Bevkovo domačijo.

Vodička Urška iz Cerkljanskega muzeja nam je opisala Bevkovo življensko pot. Ogledali smo si hišo, pripomočke iz tistega časa: očetovo čevljarsko orodje, kuhinjske pripomočke… in seveda zbirko njegovih del, ki jo imajo razstavljeno na podstrešju.
Zaključili smo na turistični kmetiji Pri Flandru, kjer smo se okrepčali in nato krenili proti domu.

Planinski pozdrav!
Tea Bračič