Mljet- 2018

Meseca maja 2018 se  nas je na  pet dnevni    tabor na Jadranski otok   Mljet  odpravila  osemnajst  članska    skupina Fosilov   pod vodstvom vodnika  Romana Selinšek in Štefke Feltrin. Preživeli smo čudovitih  pet dni na  mirnem in tihem otoku  in uživali  v njegovem zelenem raju.

Med  vasicami ,zelenimi borovci ,bujnimi cvetlicami    smo se povzpeli na najvišje  vrhove  otoka :  Veliki Grad , Montekuc,,Veliki Planjak, Grabova Glava.  Na vsakem vrhu na katerega smo se povzpeli se nam je prikazal prečudovit pogled na otoke in polotoke , ki so  zasajeni okoli tega čudovitega rajskega otoka.

Ogledali smo si presihajoče jezero Blato v vasici Blato ,ki se nahaja v srednjem delu otoka.  V tem letnem času je bilo v njem kar precej vode ,poleti pa jezero popolnoma usahne in v njem ostane samo ‘blato’ .  Ogledali smo si tudi vasico Babino polje ,ki je na otoku največja vasica  s svojo osnovno šolo,pošto,gasilskim domom …….

Sprehodili smo se okoli  Velikega  in  Malega jezera , ki sta del  nacjonalnega  parka Mljet  in  se napajata z morsko vodo  skozi kanalski zaliv Soline . Z ladjico smo se odpeljali  do otoka  Svete Marije , ki  se nahaja na Velikem jezeru. Na otoku smo si ogledali benediktanski samostan in cerkev , ki sta bila zgrajena v 12 stoletju. .Otoček   je zaradi svoje  bogate kulturno duhovne  preteklosti  simbol Mljetskega nacionalnega parka.

Ob poznih popoldnevih , ko smo se prijetno utrujeni vrnili v hotel smo nekateri zaplavali in se osvežili v prijetnem ,čistem in kar precej toplem morju.Drugi so čas preživeli po svoje  do večernega druženja na terasi hotela . In že je bil večer, ko smo se  vesela pisana druščina  zbrali na terasi hotela . Vodnika Roman in Štefka sta nama predstavila načrt ,ki sta ga izbrala  za naslednji dan . Med druženjem je  zazvenela tudi Romanova harmonika s prelepo domač glasbo. Ob dobri kapljici in čudovitih zvokih glasbe smo  druženje nadaljevali pozno v noč.

Hitro je prišel čas odhoda in tako smo se zadnji dan zgodaj zjutraj odpravili proti celini. Domov smo se odpeljali po dolini Neretve . Ustavili smo se v Međgoju  in si ogledali  zanimivo svetovno znano romarsko cerkev. Zapeljali smo se po  starem mestu Mostar ,si ob poti  ogledali mesto Jajce in se mimo Banjaluke  v poznih večernih urah vrnili domov z novimi poznanstvi in prečudovitimi spomini na lepe dni preživete na rajskem otoku Mljet.