Ojstrnik (Osternig, AT, 2052 m), 25. 5. 2024

Lepi razgledi, dobra volja, ugodno vreme…so bile želje vodnika Romana ob začetku našega izleta. In pričakovanja so bila uresničena.

Ob 6. uri zjutraj smo se izpred stare telovadnice, z dvema kombijema, 17 planincev, odpravili proti italijanski meji, skozi Trbiž in po ozki hribovski cesti vse do našega izhodiščna. Med potjo seveda obvezen postanek za jutranjo kavico in zajtrk.

Začeli smo s hojo. Pot se je počasi vzpenjala po makadamski cesti- mimo koče, ki je bila žal zaprta. Pripeljala nas je v gozd, kjer smo hodili po ozki poti. In potem, prostrani pašniki na planini Bistrica. Imeli smo krajši postanek za malico in občudovanje lepih razgledov in narave.
Potem pa na vrh Ojstrnika. Večina planincev po desni poti. Nekaj se jih je odločilo za levo. Hodili smo po travnato- skalnem pobočju in med potjo se nam je odpiralo še več razgledov. Po uri hoje smo bili na vrhu. Pri križu smo naredili skupno fotografijo in se kmalu odpravili po krožni poti nazaj, saj so se nad nekaterimi vrhovi že spuščali oblaki z nevihtami. Spuščali smo se po strmem travnatem pobočju. Imeli kratek postanek in potem spust v dolino mimo kapelice Marije Snežne. Tu so nas namočile prve dežne kaplje. A gozd z mogočnimi smrekami nam je nudil zaščito pred dežjem. A še predem smo prišli do cilja, je že sijalo sonce.
Na poti nazaj še zaslužen postanek, potem pa varno proti domu.

Hvala vodniku Romanu Selnšku in ostalim vodnikom, ki so pomagali izpeljati izlet.

Planinski pozdrav!

Barbara Frank

Avtor fotografij: Ivan Lešnik