POROČILO MALČEK V NARAVI ZA LETO 2016

Dejavnost Malček v naravi poteka peto leto v okviru Planinske zveze Slovenije. V njo so vključeni otroci stari med 2. in 4. letom iz treh enot vrtca Otona Župančiča Slovenska Bistrica.

Vodimo jo Zvezdana Pavletič, planinska mentorica, Ksenija Timošek, planinska mentorica in Ljubica Justinek, strokovna delavka in Viktorija Hribernik, strokovna delavka.

Med seboj se povezujemo in zelo dobro dopolnjujemo. V letu 2016 smo izvedle 7 izletov v povezavi z igro v naravi .

 

JANUAR 2016 smo izvedle Sankanje na Treh Kraljih. Udeležilo se ga je 9 družin, od tega 12 otrok in 13 staršev. Na tem srečanju smo poleg sankanja izvedli še družabni del z žakljanjem. Na tem srečanju so starši plačali članarino PD-ja.

 

MAREC 2016  smo na Devini na travniku pripravile pomladno srečanje ptičje ženitve. Otroci so skupaj s starši začutili prostor, se v njem orientirali. Sledila je poezija Otona Župančiča na temo ptic pri drevesu – sinica, ob strašilu – vrabec, kukavica  na robu gozda in črni kos. Kot se spodobi za ptičjo ženitev, smo obeležili Gregorjevo z izdelavo in pripravo gregorčkov. Za konec smo jih spustili in se odpravili čez travnike njive in gozd.

 

APRIL 2016 smo planinske mentorice pripeljale v gozd na Prelogah 9 staršev in 9 otrok. Izlet smo izpeljali skozi  del učne poti Maksa Pirnika, ki je popestrena z raznolikimi skulpturami iz znanih Grimmovih pravljic. Skozi pot nas je popeljal stvaritelj teh skulptur, gospod Peter.

 

MAJ 2016 smo na srečanju Mladinske komisije na Treh Kraljih z Osankarice izvedli pohod na Črno jezero. Najbolj smo se pomudili na čutni poti, po poti pa smo zaznavali zvoke iz narave in se naučili novo pesem Vremenska poročila. Glasbeno je popestril mladi kitarist Miha. Srečanja se je udeležilo 15 otrok in 17 staršev. Po pohodu so sledile delavnice pri Štuhčevem domu. Zaključili smo s tabornim ognjem.

 

MAJ 2016  smo izvedli Šotorenje na igrišču vrtca. Družine smo popeljali v gozd, da napravijo svoje bivake iz naravnega materiala in šotorskih kril. Zvečer smo se družili ob tabornem ognju, nato pa prespali v šotorih, kar je bilo posebno doživetje za 14 otrok in 18 staršev. Zbudili smo se v sončno jutro in tabor pospravili.

 

OKTOBER 2017 smo se odpravili v Oplotniški vintgar. Srečanja se je udeležilo 7 otrok in 7 staršev. Glavno vodilo skozi pohod nam je bila pravljica Povodni mož. V domišljiji otrok smo se sprehodili skozi vse sobane in prispeli do želve… skale s takšno obliko. Vreme nam je služilo do vrnitve k avtom.

 

NOVEMBER 2017 smo otroke popeljali skozi Bistriški vintgar, kamor so nas povabili škrati. S kapicami in lučkami nas je pot vodila ob potoku do prvega zaliva. Pohod je potekal v znamenju iskanja palčkovih znamenj – sledi, posodice, skale za rudnik, čaj in svetilke. Pohoda se je udeležilo 6 otrok in 7 odraslih.